Het project, deel van een masterplan voor de site van het Atheneum van Tervuren, ligt langs de Tervurenlaan en is ervan gescheiden door een groenberm.
Een brede centrale circulatie in het nieuwe kinderdagverblijf vormt een bufferzone tegen de donkere, koude en lawaaierige noordwestzijde (Tervurenlaan) en is anderzijds de verbinding tussen de verschillende leefgroepen.
Loodrecht op de richting van de gang zijn 4 quasi identieke leefgroepen georganiseerd, twee aan twee gekoppeld. Op strategische plaatsen zijn grotere ramen voorzien die zorgen voor voldoende licht en zicht. Zo worden o.a. de stammen van de groenzone aan de Tervurenlaan ‘ingekaderd’ vanuit de gemeenschappelijke circulatie. Die laatste is tot 3 m (en meer) breed zodat die eveneens als speelruimte kan benut worden of voor andere activiteiten.

De meeste binnenwanden zijn lichte scheidingswanden om flexibiliteit op langere termijn te garanderen.
De schil van het gebouw is voorzien van een modulaire bekleding van vezelcementplaten die ‘at random’ zijn doorbroken door kleine raamopeningen (op kindermaat en -hoogte) met een speels beeld als resultaat. De uitsnijding van de buitenspeelplaats is voorzien van een kleurrijke gevelpleister.
In de centrale circulatie is er een kunstwerk voorzien (“de Katjeslaan” © Philippe Gouwy): uit massieve, 250 jaar oude kastanjebomen zijn sculpturen gemaakt die reminiscenties in zich dragen aan de aanliggende groenzone van de Tervurenlaan (afgeboord met paardekanstanjelaars!) en er een uitbreiding van vormen. Aan de achterzijde zijn de sculpturen gepolychromeerd waardoor een spel ontstaat met invallend licht, de eigen reflectie en schaduw.

situering: Tervuren
opdrachtgever: vzw "De Katjes"
2012
foto's: Jan Liégeois

1/10
next project