Het zgn. “langsblok 4” in Sint-Maartensdal 4 begrenst de iconische hoogbouwwijk van Renaet Braem aan de zijde van het stadscentrum als een atypisch gebouw. Heel wat storende elementen verhinderden de ruimtelijke en architecturale relatie met de rest van de wijk en het openbaar domein.

Het gebouw zelf was opgevat als 2 nagenoeg identieke, rond de centrale traphal gepuntspiegelde blokken bovenop een grootschalige ondergrondse parking.

De ontwerpopgave was in eerste instantie gericht op het bijsturen van de stedenbouwkundige context, eerder dan enkel de functionele herindeling en de restyling van het gebouw zelf. Er werd gezorgd voor een heldere ontsluiting en een logische afwerking van het stedelijk weefsel. De parkaanleg van Sint- Maartensdal werd over de parking doorgetrokken en de omgeving werd opgeladen met infrastructuur voor sport en spel.

In het gebouw zelf werd het bestaande circulatiepatroon – gangen, trappen, noodtrappen – grotendeels behouden, maar de rest van de binnenindeling werd verwijderd. Ook de dwingende gevelarchitectuur met erkers onder 45° werd opgegeven en de gevels werden vlak getrokken.

Op het gelijkvloers is een kinderdagverblijf ingericht, aangevuld met fietsenstallingen voor de bovenliggende appartementen. Een logische, functionele herindeling op de verdiepingen leverde 75 woonentiteiten op. De langsgevels werden tussen de dragende schijven ingevuld met houtskeletwanden en vervolgens bekleed met rood plaatmateriaal, dat wel aansluiting zoekt met de wijk zonder de eigenheid van blok 4 op te geven. De ‘at random’ plaatsing van een beperkt aantal plaatformaten en de verspringende glazen terrassen zorgen voor een levendig beeld.

situering: Leuven
opdrachtgever: Dijledal cvba
2014
foto's: Jan Liégeois

1/10
next project