Uitgangspunt voor het project waren het maximaal behoud en de valorisatie van de waardevolle bestaande openruimte kwaliteiten en gebouwde elementen.
Een grote groene gemeenschappelijke en autovrije speelweide wordt als hart van het project ingeplant langs een waardevolle en beschermde walnotendreef (van Tiensesteenweg naar Ave Regina). Die speelweide sluit aan op een andere weide in het noorden. De status dreef wordt op die manier in zijn groene ‘weidse’ context bevestigd. Ze vormt tevens een derde gevel van de speelweide. Immers twee andere gevels worden gevormd door twee nieuwbouwvolumes die beiden uitkijken over dreef, wei en vallei.
De inplanting van de volumes rondom de centrale gemeenschappelijk weide en wat afgekeerd van de omgeving, verwijst naaar de bouwtypologie van de oude begijnhoven.

Een eerste gebouwd volume wordt gevormd door een woningrij evenwijdig aan een bestaande kloostermuur. Het bouwvolume creëert een nieuwe ‘muur’ naar de speelweide en de open ruimte. Achter de muur (gevel) groeperen zich leefruimtes op 2 verdiepingen langs een vide met zicht op de weide. De kloostermuur in het zuiden vormt de begrenzing van de zonnige tuinzijde van de woningen en een ontsluitingspad.
De strakke gevelopbouw is repetitief met grote houten ramen (vides) en geschilderde voordeuren.
Een tweede bouwvolume met acht appartementen werkt het project af naar de achterzijde van de woningen langs de Stationsstraat en naar de bezoekerparking van Wonewei. Het blokje vormt de grens tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ Wonewei. Alle leefruimtes hebben gevelbrede terrassen uitkijkend over de weide.
Een inrit vanaf de Stationsstraat en een brug over de helling naar de ondergrondse parking vormen de “inkom” van het project.

situering: Bierbeek
opdrachtgever: Woongemeenschap Wonewei
2012
foto's: Jan Liégeois

1/10
next project